KRIGSBARN

14.07.2016 21:19

Som årsbarn med andra världskriget och apropå gengas så dyker en hel del minnen från den tiden upp. De allra tidigaste med koppling till kriget, som jag förstås i övrigt inte hade en susning om, gäller just gengasbilar. Vi bodde då i Grossbol i ett gult hus vars ägare hette Kullander.

 

1943 (tror jag) flyttade vi till Skivstad och in i ett hus tillhörigt Oskar Larsson, som hade en livsmedelsaffär med skylten Haakons i fönstret. Kriget var då ett ständigt samtalsämne hemma och när jag frågade min mamma vad det var för något fick jag ett så diffust svar att det om möjligt blev ännu mera obegripligt. Lär ha varit mycket nära att man fått veta det på ett påtagligt och sannolikt smärtsamt sätt. Jag minns att min pappa hade en världskarta på väggen där han följde utvecklingen genom att sätta knappnålar med färgade huvuden i kartan. I radion, en Dux med s k "magiskt öga", hördes ständigt BBC:s inledning till utlandssändningarna: bam bam bam boom, bam bam bam boom. Det var de första fyra tonerna i Beethovens femte symfoni, "Ödessymfonin". De motsvarade V i morsealfabetet. 


Vid ett tillfälle stod vi på balkongen i Skivstad och tittade på tyska flygplan som flög över oss. Långt bort i öster, över Kristnehamn sades det, syntes spårljus, så Sverige reagerade i alla fall. Om det var mer än symboliskt vet jag inte. Vi bodde alldeles i närheten av den gamla hängbron, och på kablarna som bar upp den fanns stora lådor. De innehöll dynamit. Med jämna kom militär ut och inspekterade lådorna. Det hände att de skojade lite med den nyfikne snorvalpen som var där och tittade på. Den 8 maj 1945 minns jag att ett tåg med människor klädda i ljusa "ghandiskynken" och vita mössor marscherade förbi vårt hus och över bron till Skived. Det var fredsdagen.

Att vara född i Sverige 1939 får väl ses som en lotterivinst. Jag förstår nu att oron var stor fastän jag hölls okunnig om det fruktansvärda som skedde alldeles i vår närhet. För mig var det en tid som jag har i ljust minne. Den var fylld av lek och och en äventyrslystnad som ibland dock kunde få hjärtat att hoppa upp i halsgropen på mina föräldrar.

Det finns också, slutligen, musikaliska minnen som är fast förbundna med den här tiden. Här är två exempel:

https://www.youtube.com/watch?v=hZAV4hsP5WU

https://www.youtube.com/watch?v=gM7adfF7V_s