GARAGEGT

14.07.2016 21:26

 

 
Det här är garaget där MT:s bolagsbil med registreringsnumret S 5 hade sin hemvist. Den första bilen jag kommer ihåg var en Buick (uttalades då som bjuck) av förkrigsmodell med vita däckssidor. Där fanns då också direktör Cappelens privata bil, en grön Opel Kapitän, också av förkrigsmodell. Chauffören hette Magnus Hage som jag kommer ihåg mycket väl, för jag brukade hälsa på i garaget, bilintresserad som jag var. Så här såg Buicken ut , ungefär:

 
 


I garaget lärde jag mig vad sämskskinn är för något och hur man tvättar bilar. Jag brukade också leka med sonen Dennis ibland. Nu bor Dennis i Narrowsburg, NY, USA, och förra året, 2015, hade jag nöjet bli vän med honom på Facebook.

Utanför garaget stod en bensinpump modell ä. Den var manuell, d.v.s. man fick pumpa upp bensin i en glasbehållare längst upp innan man kunde fylla tanken i bilen. Så här såg den ut, fast denna är från Olofsfors söder om Umeå och inte av märket Shell som i Forshaga, utan Caltex:

 
Har alltid drömt om att få tag på en sådan här manick och skulle sätta upp den i trädgården i så fall (om jag fick för min k. hustru vill säga). Runt 1950 ersattes den av en elektrisk pump med en liten glaskula där man kunde se bensinen rinna igenom. Höjden av modernitet! Blev inte vittne till det själv men har hört av tillförlitlig källa att någon någon gång körde iväg utan att ta ur slangen med påföljd att pumpen rasade i backen.